fbpx

Care este semnificația codului de pe ouă și cu ce te ajută?

În fiecare an, odată cu apropierea Paștelui, ouăle devin un simbol important al acestei sărbători. În România, ouăle sunt decorate într-un mod special și au un cod specific scris pe ele, ceea ce le face să fie diferite de ouăle obișnuite de pe rafturile magazinelor. Dar care este semnificația acestui cod și cu ce te ajută?

Înainte de a începe să dezvăluim semnificația codului de pe ouă, trebuie să ne reamintim importanța acestor alimente în tradiția românească. Ouale sunt considerate un simbol al vieții și al regenerării, precum și al reînnoirii spirituale. În plus, ouăle au fost mereu asociate cu fertilitatea, bucuria și bunăstarea.

În România, ouăle au fost decorate într-un mod special încă din cele mai vechi timpuri, utilizându-se tehnici tradiționale de încondeiere, cum ar fi încondeierea cu ceară, încondeierea cu frunze și încondeierea cu vopsele. În plus, ouăle pot fi decorate cu diferite simboluri și motive tradiționale, cum ar fi motivele geometrice, florale sau animale.

Oul este, de asemenea, important în tradiția ortodoxă. În timpul Postului Mare, ouăle sunt considerate un aliment permis, motiv pentru care se prepară multe preparate din acestea. În ajunul Paștelui, ouăle sunt vopsite în roșu, simbolizând sângele lui Iisus, și sunt împărțite familiei și prietenilor, simbolizând reînnoirea spirituală.

Dar care este semnificația codului de pe ouăle din România?

În România, calitatea ouălor pe care le cumperi poate depinde de modul în care găinile sunt crescute. Pentru a identifica acest lucru, se utilizează un cod specific inscripționat pe fiecare ou vândut pe piața locală. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), există patru categorii de ouă pe piața românească, fiecare identificată prin prima cifră a codului inscripționat pe ou.

Dacă prima cifră din codul inscripționat pe ou este „0”, aceasta indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic. Aceste găini trăiesc în spații largi în care nu sunt folosite cuști, cu access la pășune, iar hrana lor este naturală, certificată ecologic, implicit nu conține aditivi, coloranți sintetici, organisme modificate genetic sau cereale ce provin din culturi tratate cu fungicide, insecticide sau alte substanțe chimice utilizate pentru maximizarea producției. Mai pe scurt, fără excepție, toate produsele certificate ecologic va oferă garanția ca nu va expuneți la niciun fel de reziduuri chimice. Ouăle din această categorie sunt considerate cele mai bune calitativ.

Cifra „1” la începutul codului de pe ouă indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în hale la o densitate mai mare decat cele din sistem ecologic. Aceste păsări au acces la suprafețe mari în aer liber acoperite cu vegetație la fel ca cele crescute în sistem ecologic. Cu toate acestea, hrana lor nu este certificată ecologic și poate conține aditivi sau coloranți sintetici. 

Dacă prima cifră din codul de pe ouă este „2”, acest lucru indică faptul că ouăle provin de la găini crescute la sol, în hale, fără acces la pășune. În aceste condiții, găinile nu au parte de lumină naturală.  De asemenea, hrana lor nu este certificată ecologic și poate conține aditivi sau coloranți sintetici.

În fine, cifra „3” la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini trăiesc în condiții de stres continuu în cuști suprapuse, de dimensiuni reduse, nu au niciodată posibilitatea sa părăsească aceste cuști și nu au acces la lumina naturală. Hrana lor poate conține de asemenea aditivi sau coloranți sintetici.

Eggcellent este o afacere de familie cu o experiență de peste 10 ani în producția de ouă ecologice de găină și garantăm că va rămâne așa în continuare!

Am pornit la drum cu scopul de a crește găini pentru producția de ouă ecologice. Folosind metode naturale și tradiționale obținem un produs de calitate cu certificare ecologică, ceea ce demonstrează angajamentul nostru față de păsări și mediul lor.

Eggcellent Chicken Coop 20 vă transformă curtea într-un paradis pentru găini și un centru de producție etică a ouălor proaspete.